V Mohelně na Třebíčsku by chtěli vlastní muzeum. Jen neví, kde četné exponáty vystavit

15. listopad 2017
Zprávy z

V Mohelně na Třebíčsku lidé diskutují o zřízení vlastního muzea. K dispozici mají kromě jiného vykopávky z dávných dob, které jsou umístěny v depozitáři Muzea Vysočiny. Rádi by je ale ukázali místním, návštěvníkům a turistům přímo v Mohelně. Jen zatím neví, kam takovou expozici umístí.

V okolí Mohelna se nacházejí archeologická naleziště a drobné nástroje a pazourky pocházejí z doby patrně 5000 let před naším letopočtem. Všechny předměty jsou ale v depozitáři třebíčského muzea, kam se návštěvníci nedostanou.

„Je snaha, aby to viděli lidi tady z toho regionu, co se našlo, jak tady naši předkové žili, jak to tady bylo osídlený,“ řekl starosta Mohelna Jiří Kostelník.

Místní se ale zatím nedokázali shodnout, kam muzeum umístit. Nabízí se podkroví společensko-kulturního centra, které ale není bezbariérové. Starosta Kostelník mluví o jiném nápadu, který zatím nechce konkretizovat, jen naznačil, že by to mohlo být spojené s informačním centrem Mohelenské hadcové stepi, unikátní přírodní rezervace nad meandrem řeky Jihlavy.

Kromě historických exponátů by v nové budově našly zázemí i místní spolky.

autoři: mik , daz
Spustit audio