V Novém Městě na Moravě testují vozidla na elektřinu. Od koloběžky po osobní automobil

22. září 2017
Zprávy z

Úředníci radnice v Novém Městě na Moravě uvažují o koupi elektrických vozidel. Na týden si půjčili koloběžku a osobní auto. Pokud se ekologické dopravní prostředky osvědčí, jsou připraveni si je koupit. Využití najdou kromě automobilu na služební cesty i pro malý motocykl. Kupříkladu pro zaměstnance, kteří mají na starosti chodníky a silnice.

Elektrická koloběžka mnoho hluku nenadělá. I proto je důležité, aby byla vybavena kvalitním bzučákem a úředníci mohli při pohybu po městě varovat chodce.

„Máme to půjčené na týden,“ říká Jaroslav Šreiber z odboru investic a rozvoje novoměstské radnice. „Budou to využívat zaměstnanci úřadu, doufáme, že si to řádně vyzkouší a budou to používat v rámci služebních cest.“

Auto se na služební cestu přímo nabízí. Co ale koloběžka? „Když někdo bude potřebovat se jen na něco podívat, tak tohle může využít a je to určitě lepší než standardní auto,“ dodal Radek Fila ze správy městského majetku.

Skútr by byl reálný, říká místostarosta

Které ze zapůjčených vozidel si nakonec novoměstské radnice koupí, je na tamních zastupitelích, kteří mají pravomoc uvolnit potřebnou částku. „Myslím, že ten skútr je reálný si pořídit. Je velice mobilní, bez problému se dostane do úzkých ulic. Na to běžné prověřování po městě pro úředníky, kteří mají na starosti třeba komunikace, chodníky, ideální vozítko,“ je přesvědčený místostarosta Stanislav Marek.

Elektromobil bude jezdit také v Třebíči. Tamní radnice odsouhlasila jeho nákup.

autoři: vpo , mik
Spustit audio