V Novém Městě na Moravě začali stavět moderní dětské oddělení tamní nemocnice

29. říjen 2017
Zprávy z

Nemocnice v Novém Městě na Moravě bude mít nový moderní dětský pavilon. Obsáhne 33 lůžek, kapacita se tak oproti stávajícímu oddělení rozšíří o pět. Stavbu financuje Kraj Vysočina a hotová má být do konce roku 2018. Pro nemocnici je to svým způsobem stavba symbolická, začíná totiž v roce, kdy špitál slaví 80. výročí zahájení stavby vůbec první nemocniční budovy v Novém Městě.

Psal se rok 1937, když sedlák z nedalekých Petrovic Josef Musil přivezl koňským povozem první hromadu kamene na stavbu nemocnice. „Kámen pocházel z lomu u Radňovic a formani z celého okolí Nového Města se pro něj v průběhu stavby nemocnice ještě mnohokrát otočili. Pár kamenů po dokončení zůstalo zakomponováno do nemocničního parku,“ dodala Eva Neuwirthová z tiskového oddělení Kraje Vysočina.

Nová budova dětského oddělení bude obsahovat 33 lůžek, z toho tři lůžka budou pro čerstvě narozené děti s potřebou speciální péče. „V pavilonu budou umístěny všechny odborné ambulance, bude zde vybudováno zázemí pro děti i rodinný doprovod.“

Nemocnice Nové Město na Moravě, stavba dětského pavilonu

Slavnostního poklepání základního kamene se zúčastnil i hejtman Jiří Běhounek. „Rychlý rozvoj medicíny klade velké nároky na odpovídající prostorové zázemí a přístrojové vybavení zdravotnických zařízení. Je však třeba říci, že pouze moderní budovy a kvalitní přístroje nestačí, klíčovou roli hraje v každé nemocnici zdravotnický personál,“ řekl hejtman.

Demoliční práce starého pavilonu začaly o prázdninách, nová stavba, která vyjde na více než 80 milionů korun, má být hotová do konce roku 2018.

autor: mik
Spustit audio