V Novém Veselí na Žďársku chtějí silniční obchvat. Zatím budou mít jen pletený

10. prosinec 2015
Zprávy z

Lidé v Novém Veselí na Žďársku touží po silničním obchvatu. Hustá doprava uvnitř městyse je obtěžuje každý den. Kraj Vysočina, coby majitel hlavního tahu z Jihlavy na Žďár nad Sázavou, se ale ke stavbě zhruba čtyřkilometrového úseku zatím nemá. Novoveselské ženy vzaly situaci do vlastních rukou a chtějí uplést stejnou dlouhou šálu.

Myšlenka uplést dlouhou šálu byla už v létě, později kohosi napadlo, že upletou šálu stejně dlouhou jako vytoužený obchvat. „Potřebujeme uplést necelých čtyři a půl kilometru. Tady v té tašce je přes 19 metrů,“ popisuje hlavní pletařka Jitka Kalasová. „Tady mám označené špendlíkem, co jsem doma teď upletla.“

Do června má být hotovo

Do dvacetimetrové šály by se zabalila celá rodina, na obchvat městyse to ale nestačí. „Mohu říct minimálně o pěti lidech, kteří doma pletou,“ dodává Jitka Kalasová.

Novoveselská šála je barvou hodně pestrá. Spotřeba příze je totiž obrovská a paní Kalasová ji shání, kde se dá. „Někdy se mi stane, že přijdu domů z práce a na schodech mám dvě igelitky s klubíčky. Někdy tam vidím staré pásky, které se prodávaly před třiceti lety,“ směje se.

Kraj to ale s obchvatem zatím nevidí

Hlavní slovo v otázce obchvatu Nového Veselí má ale Kraj Vysočina. Podle Libora Joukla, hejtmanova náměstka pro dopravu, to zatím není na pořadu dne. „Já se rád na tu šálu dojedu podívat, určitě bude hezká. Tomu obchvatu to ale moc nepomůže. Nicméně se může stát, až bude končit toto programovací období pro peníze z EU, že nějaké zbydou a potom by bylo možné stavět. Ale štěstí přeje připraveným,“ řekl Joukl s tím, že by bylo dobré, kdyby se samotné obci Nové Veselí podařilo vykoupit pozemky pod budoucí silnicí.

Ženy z Nového Veselí pletou šálu stejně dlouhou jako plánovaný obchvat
autoři: mik , daz
Spustit audio