V Okříškách začíná velké kácení. K zemi půjde asi šedesát stromů

23. leden 2017
Zprávy z

V Okříškách na Třebíčsku začíná plánované kácení. Dřevorubci porazí uvnitř městyse asi šedesát stromů, které jsou ve špatném stavu. V blízké době je má všechny nahradit nová výsadba, slíbil starosta Okříšek Zdeněk Ryšavý (ČSSD).

Stromy, které mají padnout, už minulý týden arboristé označili barevným sprejem. Jde vesměs o stromy nemocné, poškozené nebo jinak ohrožující své okolí. V minulosti kupříkladu spadly větve na dětské hřiště v části Stará osada.

Některé stromy jen odborníci upraví takzvaným zdravotním řezem. Půjde například o stromy poblíž sídla firmy Komvet.

Kácet se bude také v parku vedle autobusového nádraží, v rekreační oblasti u rybníka Pilný, u fotbalového stadionu a školy.

Náhradní výsadba

Místa stávajících vzrostlých stromů nemají podle starosty Zdeňka Ryšavého zůstat prázdná. „Někdy na jaře je plánovaná výsadba nových stromů, asi dvojnásobku pokáceného. Není to ale jen kácení, jsou to úpravy korun.“

Jde o největší zásah do stromů za posledních deset let, který vyjde okříšskou pokladnu asi na jeden a půl milionu korun.

Z vysazovaných stromů to budou lípy, topoly a jasany. Okříšky se pyšní jednou zajímavostí – místní rodák jim před třemi lety daroval sekvojovec, který za ideálních podmínek roste až pět tisíc let.

autoři: mik , Michal Malý
Spustit audio