V pátek a sobotu Češi volí poslance parlamentu. Na Vysočině vybírají ze 419 kandidátů

20. říjen 2017
Zprávy z

V pátek a sobotu se v celém Česku konají parlamentní volby. Jde o sedmé volby v historii samostatného Česka. Na Vysočině se o přízeň voličů uchází celkem 419 kandidátů z 24 politických subjektů – stran, hnutí a organizací. Volební místnosti se otevřou v pátek v 14:00 hodin.

Češi dnes a zítra volí své zástupce do dolní komory Parlamentu, tedy do poslanecké sněmovny. Ve sněmovně sedí celkem 200 poslanců, kterým jsou mandáty po volbách přidělovány podle dílčích i celkových výsledků.

Na Vysočině kandiduje celkem 24 subjektů. Kromě tradičních politických stran jsou to nová uskupení a hnutí.

Nejmladším kandidátem je jednadvacetiletý bagrista, zatímco nejstarší kandidátkou je žena – důchodkyně s věkem osmdesát devět let.

Co se týká zastoupení mužů a žen, tak žen je necelých 30 procent, mužů něco málo přes 70 procent. Nejvíce je obou pohlaví zastoupeno ve věkové skupině 30 – 49 let.

Z politického pohledu, resp. pohledu skrze členství v politických stranách, je nejvíce, a to zhruba třetina, nestraníků bez politické příslušnosti. Ze stran a hnutí vede ANO následováno Řádem národa – vlasteneckou unií a stranou Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD).

Volby začínají v pátek 20. října v 14:00 hodin, pokračují pak v sobotu od osmi hodin do čtrnácti. První výsledky bychom mohli znát kolem sobotní 18. hodiny.

autor: mik
Spustit audio