V Pavlově u Ledče nad Sázavou se zotavuje vzácný včelojed lesní. Čeká ho cesta do teplých krajin

6. říjen 2016
Zprávy z

Včelojeda lesního srazilo u Sněžného na Novoměstsku auto. Poraněný skončil ve stanici v Pavlově. Nejprve odmítal potravu a ornitologové se domnívali, že je ochrnutý. Nakonec se ale ptáka nápadně podobného káni podařilo zachránit. V blízkých dnech vyletí za teplem.

Na Vysočině žije asi deset párů včelojedů, podle Zbyška Karafiáta ze Záchranné stanice Pavlov jde o velmi vzácného ptáka. Na první pohled je podobný káněti. „Je ale daleko menší, má výrazný žlutý zobák s černou špičkou, ta hlava je podélná. Má podélné drápy, které mu slouží k přijímání potravy,“ vysvětluje.

Včelojed, jak už z názvu vyplývá, má nejraději larvy vos, čmeláků a divokých včel. „Krouží nad loukou, najde hnízdo třeba divokých vos, vyhrabe ho a celé to hnízdo spořádá.“

Peříčka, která ani vosa nepropíchne

Hlava je přizpůsobená právě pojídání vos a včel. „Má tam peříčka, která jsou zploštělá. Pomáhají mu k tomu, že když ho vosa chce píchnout někam k oku, tak to peříčko nepropíchne.“

Včelojed lesní, stanice Pavlov

Srazilo ho auto a jen díky pozornosti místních nezahynul

Včelojed, který se léčí v Pavlově u Ledče nad Sázavou, pochází ze Sněžného u Nového Města na Moravě. Patrně při migraci ho srazilo auto. „Zůstal sedět poblíž silnice. Lidé si ho všimli, zavolali a skončil tady. Z počátku to vypadalo, že je ochrnutý, vůbec nehýbal nohama. Po pár dnech, když jsme ho uměle krmili, se začal stavět a bránit se,“ popisuje Zbyšek Karafiát příběh s dobrým koncem.

Pomyslnou tečkou bude odlet do teplých krajin. „U nás spíš vidíme včelojedy samostatně. Slétávají se ale ve středomoří, odkud pokračují v obrovských hejnech dál na jih,“ uzavírá Zbyšek Karafiát s tím, že zotavený včelojed dostal na nohu kroužek, podle kterého ho v budoucnu identifikují.

autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio