V Pelhřimově celý týden vzpomínají na slavného rodáka – herce Lubomíra Lipského

6. říjen 2015
Zprávy z

Lidé v Pelhřimově vzpomínají na zemřelého herce Lubomíra Lipského. Před muzeem zapalují svíčky, podepisují kondolenční knihu, ale také si připomínají slavné Lipského výroky z filmů. Lubomír Lipský se v Pelhřimově v roce 1923 narodil, jeho rodiče měli na náměstí cukrárnu.

Připomínka slavného filmového a divadelního herce potrvá celý týden. „Síň Lipských máme otevřenou zdarma. Každý návštěvník může zavzpomínat na humor pana Lipského jak z filmu, tak z divadla, dočte se o celém rodu Lipských, o jeho životě,“ říká Jana Výborná z pelhřimovského informačního centra.

Masožravá hladová Adéla, Šest medvědů s cibulkou, děda Potůček – to je jen pár hercových počinů, na které lidé v muzeu narazí. Lubomíra Lipského si v jeho rodišti velmi váží. „Před vchodem je kondolenční kniha, kde se píší vzkazy, hoří tam svíčky. On se sice narodil přes náměstí naproti, kde měli jeho rodiče cukrárnu, ale toto je jejich muzeum,“ dodává Martin Ecler z kulturního střediska.

Na jevišti vždycky ožil

Martin Ecler Lubomíra Lipského dobře znal. „Jeho drželo při životě divadlo. Byl to takový vetchý stařík a člověk si říkal: to představení přeci nemůže přežít. A on tam vlétl, začal tancovat, smát se. A říkal: já už moc nehraju, jen tam, tam a tam,“ směje se a obdivuje Lipského vitalitu Ecler.

autor: ost
Spustit audio