V Pocoucově u Třebíče shořelo podkroví rodinného domu

13. září 2017

V Pocoucově u Třebíče plameny strávily střechu patrového rodinného domu. Na místě včera v podvečer zasahovalo 7 jednotek hasičů. Zraněného majitele domu převezli záchranáři k ošetření do nemocnice. Kouř byl podle svědků vidět až z 10 kilometrů vzdáleného Budišova.

Plameny šlehaly do výšky několika metrů a podle velitele Mariána Liščáka to byl pro hasiče zprvu hodně náročný zásah. „Když jsme přijeli, tak už byla střecha v plamenech, propadená a byla ze začátku, jakože, hodně honička si to tady uhlídat a srazit aspoň ty hlavní plameny.“ Hned jak dostali hasiči požár pod kontrolu, začali dohašovat poslední zbytky ohořelých trámů a postupně rozebírali krytinu, kterou házeli dolů ze střechy.

Práci jim komplikovalo podbití krovu. Mezi trámy a krytinou totiž stále doutnala a prohořívala tepelná izolace. „Teďka tam pátrá už vevnitř vyšetřovatel, který hledá nějaký možný iniciátor,“ říká Marián Liščák a ukazuje nahoru na stále ještě doutnající střechu.

Vyšetřovatel nakonec zjistil, že za vším je nedbalost. Škoda se vyšplhala na 700 000 tisíc korun. Hasiči se podle svých slov snažili s vodou zbytečně neplýtvat, hasili šetrně vzhledem ke spodnímu patru. Voda tak tekla pouze po hlavním schodišti, ale první obydlené patro domu zůstalo nedotčené a nepromáčené. Kromě profesionálů na místě zasahovaly také jednotky z Pocoucova, Trnavy, Budišova, Náramče a svoji novou cisternu při ostrém zásahu opět vyzkoušeli dobrovolní hasiči z Rudíkova.

Zásah hasičů při požáru v Pocoucově
autor: Michal Malý
Spustit audio