V Polné opravují unikátní varhany. Do konce roku se mají znovu rozeznít ve své plné kráse

2. říjen 2016
Zprávy z

V Polné, v kostele Nanebevzetí Panny Marie opravují varhany. Nástroj na tamním kůru je jedinečný. V podstatě existují dvoje varhany od téhož autora, Jana Davida Siebera – ty polenské a varhany v kostele sv. Michaela ve Vídni. Podle odborníků je polenský nástroj největším dochovaným barokním nástrojem vyrobeným v českých zemích. Restaurování vyjde na 10 milionů korun.

Právě už začaly a mají být hotové do konce letošního roku. Většinu nákladů zaplatí český stát. „Jako kdybych je stavěla já, tak se mi dme hruď pýchou. Až zazní v plné kráse, to bude úžasný,“ směje se průvodkyně polenského kostela Marie Fischerová.

Dočasně jsou bohoslužby doprovázené na elektrický nástroj. „Místní ani nepoznají, že se nehraje na velké varhany, tou barevností to odpovídá,“ dodává Marie Fischerová.

Zvuk polenských varhan ale bude zcela jistě nezaměnitelný. Postará se o to celkem 1414 píšťal v mohutném dvoumanuálovém barokním stroji. V tuto chvíli zbyly na kůru kostela jen skříně, varhanní ústrojí s píšťalami odvezli řemeslníci pryč. Práce měly původně stát 40 milionů korun. „Firma ale řekla, že pokud to dostanou, že to bude pro ně čestný úkol a že to celé udělají za deset milionů.“

Varhany z počátku 18. století

Do velkého kostela patří odpovídající varhany, což je v Polné splněno. Nástroj postavil v roce 1708 moravský varhanář Seiber a stály 1950 zlatých. „Byly pouze dva nástroje – jeden máme tady, druhý je ve Vídni, v kostele sv. Michaela,“ uzavírá Marie Fischerová.

Varhany v Polné, toho času v opravě
autor: daz
Spustit audio