V Pucově likvidují starý uranový důl, jeho zasypání bude trvat měsíc

V Pucově likvidují starý uranový důl. Těžba uranu tam skončila v roce 1991 a budoucnost dolu je teď definitivně zpečetěna. Nevyužívanou šachtu začali pracovníci Geamu Dolní Rožínka v těchto dnech zasypávat. Brzkov tak na Vysočině přijde o své uranové dvojče.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Problém v praxi. Stav nálezů vyžaduje podle odborníků opět zasypání. Ovšem zatím na něj nejsou peníze

Problém v praxi. Stav nálezů vyžaduje podle odborníků opět zasypání. Ovšem zatím na něj nejsou peníze | Foto: Adriana Krobová

„Dnes je tu jen z poloviny zasypaná jáma. Je to poslední nezlikvidované důlní dílo tady na ložisku,“ říká náměstek pro ekologii a sanační práce Geamu Dolní Rožínka Jiří Jež.

Těžba se tu už neobnoví. "Charakter prozkoumaných zásob je nebilanční. To znamená, že se zásoby nevyplatí dobývat,“ upřesňuje.

U šachty, kde bývala těžební věž, teď stojí obří rampa. Po ní najíždějí nákladní auta a sypou do dolu vykopanou hlušinu. Zbytek podzemních chodeb a štol zůstane zatopený.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zasypávání uranového dolu u Pucova přihlížel redaktor Michal Malý

„Je to projektováno na Tatru 815, nejprve budou sypat tříděné kamenivo z lomu. Celková hloubka byla 250 metrů, zbývá dosypat zhruba 120 metrů," upřesňuje Jež.

Kruhová jáma má průměr pět metrů, vyztužena je betonem. „Celkem se do zbylého volného prostoru jámy vejde 250 nákladních aut hlušiny,“ dodává náměstek.

Zasypávání starého uranového dolu u Pucova potrvá zhruba měsíc.

Proti těžbě uranu protestovalo v Brzkově na Jihlavsku přes sto lidí | Foto: Hana Mikulincová

Michal Malý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme