V Telči bourají kdysi slavný hotel Na Růžku. Navzdory peticím a protestům

14. březen 2018
Zprávy z

V Telči bourají bývalý hotel Na Růžku. Plán současného majitele vyvolal řadu protestů a také petici. Stát ale stavbu nezařadil do seznamu památek a úřady demolici povolily. Na místě hotelu má podle dostupných informací stát supermarket. Telčští památkáři se ale úplně nevzdali, chtějí prosadit alespoň to, aby budoucí stavba měla podobný tvar jako ta demolovaná.

Býval to první hotel v Telči, stál u vlakového nádraží a díky své poloze dostal jméno Na Růžku. Jednalo se o secesní stavbu ze začátku 20. století.

„Tady by měl být ten nároční objekt a v zahradách obchod. My ale nevím, jestli to tak bude,“ ukazuje poslední plány stavby telčská památkářka Ilona Ampapová.

Lidé z Telče se pokoušeli podat návrh, aby se někdejší hotel stal památkou. Ministerstvo kultury to ale zamítlo, čímž de facto dalo zelenou bourání. Aktuálně se hotel mění v hromadu suti.

„Je to každopádně škoda. Je to stará, pěkná budova, tolik let to sloužilo, měli to zachovat,“ řekl oslovený pak Jiří, když vycházel z obchodu, jen kousek vzdáleného od bývalého hotelu.

Bourání hotelu v Telči
Bourání hotelu v Telči
Bourání hotelu v Telči
Bourání hotelu v Telči
Bourání hotelu v Telči
autor: ost
Spustit audio