Vánoce nejsou svátky stresu. Chovejme se k sobě lépe, nabádá psycholog

Češi se připravují na poslední předvánoční víkend. Hodně lidí místo pohody a klidných příprav stráví hodiny a hodiny v obchodech a také frontách. Některé čekají chvíle plné stresu a nervozity. Nákupní centra jsou už teď pořádně plná a právě během soboty a neděle bude situace nejspíš ještě horší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vánoce, vánoční svátky

Vánoce, vánoční svátky | Foto: Filip Jandourek

Vánoce. Lidé nakupují dárky na poslední chvíli, vrážejí do sebe, jsou neohleduplní, a někdy dokonce i neurvalí. Tohle všechno je běžné na ulicích, obchodech a na poště. Svátky tím podle psychologa Jeronýma Klimeše ztrácejí svou myšlenku.

„Pokud chceme, aby Vánoce zůstaly svátky rodiny, kterými vždycky byly, tak se musíme snažit mít nějakou myšlenku nebo cíl vybudovat rodinu a uvědomit si, že to má cenu,“ podotýká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přicházejí Vánoce. Jak je prožít s klidem, radí psycholog Jeroným Klimeš

Nejlepší dárek, který si podle Klimeše můžou lidé na Vánoce dát, je, že se k sobě budou chovat lépe, než se chovají k úplně cizím lidem.

„Je to mnohem důležitější než se honit po obchodech. Stačí dodržovat jednoduché pravidla rodinného soužití. Chovat se k sobě lépe,“ nastiňuje Klimeš.

Uznává sice, že by bylo přece jen divné, kdybychom se nenechali před Vánoci ničím vystresovat, když nápodoba je ta nejsilnější výuková metoda, kterou má člověk k dispozici. Stanovte si proto priority a hodnoty, kterých chcete dosáhnout raději než stresu a nervozity.

„To je větší valuta do života než mít hezky vytříděný byt,“ uzavírá Klimeš s tím, že Vánoce jsou zároveň příležitostí, jak takovou radu do života předat i svým dětem.

ČRo, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme