Včelaři na několika místech Vysočiny žijí ve strachu. Potvrzení nákazy morem znamená konec

6. červen 2016
Zprávy z

Na Vysočině je několik včelařů ohroženo včelím morem. Onemocnění lze zjistit ze včelího odpadu – takzvané měli a v případě prokázání musí chovatel spálit úplně všechno včetně oblečení a nářadí, které na daném místě při péči o své úly používal. Ohniska jsou na Žďársku a Novoměstsku, na Pelhřimovsku a Havlíčkobrodsku.

Mor včelího plodu je závažné onemocnění a zároveň noční můra všech českých včelařů. V zahraničí se někde léčí, u nás je jediný lék a to je plamen.

„Když jsem to letos zjistil, to by pro mě šok,“ říká František Moravec, který v Novém Městě na Moravě včelaří přes padesát let. Nákazu už před šesti lety měl a o všechno přišel. Teď doufá, že se nepotvrdí. „Další odběr měli nebo vzorku bude za půl roku. Pokračuji ve včelaření a čekám do toho podzimu, kdy to bude jasné.“

Pan Moravec chodí ke svým včelám denně. Sám byl dříve prohlížitelem a zná pár případů, kdy chovatelé skutečně museli své chovy spálit. „Při každé kontrole, kdy rozebírám včelstva, kontroluji plod. Mor se pozná na zavíčkovaném plodu a musím říct, že ty výsledky jsou velice dobré,“ doufá František Moravec. Poslední slovo ale budou mít veterináři až na podzim.

Včelař nesmí prodávat med

Tam, kde státní orgány odhalí ohnisko včelího moru, platí pro včelaře přísná opatření. Včelařit obvyklým způsobem může, nesmí ale prodávat med, dodává šéf novoměstských včelařů Pavel Kaláb: „Nesmí ty včely přemísťovat, med točit může, ale může ho použít jen doma nebo tady v rámci organizace. Nesmí ho prodávat do výkupu.“

Půlroční nejistotu prožívá také včelař z Petrovic a Radňovic také na Novoměstsku. Mor se vyskytl také v Horní Libochové na Žďársku, Jakubíně na Pelhřimovsku nebo České Bělé na Havlíčkobrodsku.

autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio