Včelaři na Vysočině s obavami odebírají vzorky k vyšetření na mor. Jeho výskyt znamená to nejhorší – spálit veškeré úly

2. leden 2016
Zprávy z

Včelaři na Vysočině odebírají ze svých úlů vzorky k vyšetření na mor včelího plodu. Mají na to už jen měsíc, do konce ledna 2016. Mor je závažné onemocnění včelího plodu, při jehož výskytu musí chovatel všechno spálit a to včetně úlů, včelstev a vybavení na stanovišti. Kraj Vysočina včelařům pomáhá a na veterinární kontroly přispívá.

„Je to strašné pro toho včelaře. Čtyřicet let včelaří a najednou se ta nemoc objeví. Ten plod se úplně rozpadá, hnije to a strašně to smrdí,“ konstatuje Pavel Kaláb, šéf novoměstských včelařů.

Mor se v České republice neléčí, i když léky – antibiotika existují. V případě výskytu čeká včelaře to nejhorší – dívat se do plamenů, které pohltí úplně všechno.

Kraj Vysočina přispěje

Veterinární kontrola na včelí mor stojí peníze, které z části uhradí Kraj Vysočina. Bezmála pěti tisícům včelařů pomůže částkou jeden a půl milionu korun. Odběr materiálu k vyšetření je podle Pavla Kalába velmi jednoduchý. „Do úlu vložíme bílou podložku, plastovou, na kterou napadá měl, což je vlastně odpad včel, když berou zásoby. To se pošle na testy. Z toho samého materiálu se zkoumá i přítomnost brouka varroa destructor, který způsobuje nemoc varoázu.“

Proti moru existuje jediný lék a tím je důsledná prevence. Nebezpečná nemoc se na Vysočině objevila už několikrát, naposledy v roce 2011. Včelaři tehdy museli spálit 14 kompletních stanovišť, o rok později dalších 25.

Čtěte také

autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio