Ve Velké Bíteši se vydali po stopách totality

2. duben 2012
Zprávy z

Deváťáci a učitelé na Základní škole Sadová ve Velké Bíteši veřejnosti představili vypátraná svědectví totality. Zapojili se do putovního projektu Občanského sdružení Zapomenutí, které děti vyzývá k setkání s poslední generací svědků a k záchraně autentických fotografií a vzpomínek.

Žákům se podařilo zaznamenat několik lidských příběhů na dvou panelech, například Zory Krupičkové z Velké Bíteše nebo sedláka Františka Lysého. Zvlášť tento příběh člověka, kterého komunisté vyhnali z vlasního domu, žáky velmi dojal. Veronika Burešová z deváté třídy zažila se svými spolužáky těžké chvíle, když se před nimi totalitním režimem stíhaný sedlák rozplakal.

Návštěvníci výstavy Stopy totality ve Velké Bíteši

Projekt občanského sdružení Zapomenutí pokračuje i v dalších školách v republice. Žáci a studenti dosud zaznamenali životní příběhy lidí na dvanácti panelech. Smyslem hledání generací zkoušených minulým režimem je probudit v dětech zájem o historii. Součástí projektu jsou návštěvy nechvalně známých komunistických lágrů - například Věže smrti v Jáchymově.

Spustit audio