Ve Žďáře nad Sázavou budou na dálku ovládat osvětlení na cyklostezkách. V rámci konceptu Chytré město

3. březen 2018
Zprávy z

Ve Žďáře nad Sázavou hodlají vybudovat dispečink, ze kterého budou na dálku ovládat topení v budovách, osvětlení na cyklostezkách a nebo semafory v ulicích. To vše v rámci konceptu Smart city (chytré město). Funkční systém chtějí mít už příští rok.

Budování dispečinku ve Žďáře vyjde na necelých 9,5 milionu korun. Většinu pokryje dotace z Evropské unie.


Koncept Smart city se zaměřuje na využívání moderních technologií ke zlepšení kvality života ve městech. „Myslím, že v tuto chvíli jsme mezi, řekněme, dvaceti městy v České republice, které se této oblasti věnují,“ uvedl starosta Zdeněk Navrátil.

Slibuje si od ní snížení nákladů na provoz města a zlepšení městských služeb. Obyvatelé by měli mít zároveň možnost získat data, která je budou zajímat.

Dispečink by město mělo mít do konce příštího roku. Jednotlivá místa pak budou postupně osazována technologiemi, které budou s dispečinkem bezdrátově komunikovat, což by se mělo týkat třeba i autobusů MHD.

Z dispečinku pak bude možné dálkově řídit intenzitu nočního osvětlení například na cyklostezkách podle jejich využívání nebo upravit nastavení semaforů, zatímco teď musí město čekat na člověka, který je dokáže přeprogramovat. Radnice chce do spolupráce zapojit i správce technických sítí a firmu SATT, jež se zabývá centrálním vytápěním i datovými rozvody.

zdroj: ČTK
Spustit audio