Ve Žďáře se chystá pouť

9. květen 2011

Žďár nad Sázavou se připravuje na tradiční pouť. Nabídne přes 80 atrakcí a nadále proto patří mezi největší akce svého druhu v Česku. Pro dopravu a místní obyvatele ale pouť jako každý rok bude zároveň komplikací.

Už od dnešního rána nelze parkovat u sídliště Libušín, zákaz vjezdu je také do prostoru před zimním stadionem. Další dopravní omezení začnou ve středu, kdy pouť startuje. "Na hlavní silnici bude maximální rychlost snížena na třicet kilometrů v hodině, v přilehlých ulicích bude také zákaz zastavení, aby byla zajištěna plynulost dopravy," dodává šéf strážníků Martin Kunc. Ten nechá pouť nepřetržitě monitorovat jednou hlídkou, která bude mimo jiné hlídat, aby majitelé atrakcí nerušily obyvatele ve spánku.
Pouť už tračině potrápí hlavně obyvatele z přilehlého sídliště. Ve středu se kolotoče zastaví v osm, ve čtvrtek v půl deváté, v pátek a v sobotu až do půlnoci a v neděli se poslední kolotoč zastaví v 21 hodin. Hudební produkce ale musí vždy skonči o něco dříve.

Pouť ve Žďáře nad Sázavou patří k největším akcím svého druhu v Česku. Nabídne i extrémní atrakce, při kterých doslova tuhne krev v žilách. Příprava a stavba pouti je proto velmi náročná. "Je to o domlouvání, o domlouvání, o domlouvání," konstatuje Marie Šustrová z komunálního odboru, která teď tráví celé hodiny tím, že jednotlivé atrakce usazuje na připravená místa.

autor: Daniel Burda
Spustit audio