Ve Žďárských vrších pro vás v případě potřeby přijede záchranka na čtyřkolce

4. červenec 2015
Zprávy z

V nepřístupných terénech Žďárských vrchů funguje nově soukromá terénní zdravotní pomoc. Provozuje ji bývalý voják, šéf vojenské nemocnice Michal Pecha. Za své výjezdy a pomoc nic neúčtuje, aktivity zatím financuje z výnosů svých ostatních činností. Pacienta vždy předává do rukou klasické záchranky.

Terénní záchranku poznáte jednoduše – čtyřkolka, posádka s typickými nápisy, záchranářský batoh a plovák pro zásah ve vodě. „Máme tady materiál pro technickou pomoc – kleště, nůž. Pak máme zdravotní část,“ popisuje vybavení batohu Michal Pecha.

Plovák připomínající americký seriál Pobřežní hlídka má Pecha kvůli možnému zásahu ve vodě. „My sloužíme i na rybníku, kde máme záchranáře, ale kdyby bylo potřeba.“

Pacient vždycky skončí v rukou krajských záchranářů

Terénní záchranná služba ve Žďárských vrších funguje je jako první pomoc potřebným. Pacient vždy skončí v obvyklé sanitě. „Snažíme se jim předat maximum informací. Myslím, že to je důležité i pro tu přijíždějící směnu, aby byly všechny úkony provedeny perfektně,“ dodává. Své počínání Michal Pecha přirovnává k horské službě.

Služby jsou zatím zcela zdarma

Výjezd čtyřkolky do terénu zatím nic nestojí, Michal Pecha vše financuje ze svých ostatních aktivit. Do budoucna ale bude žádat obce, kraj i stát. „Máme tady 22 obcí, 59 ubytovacích zařízení, dále kraj a stát. Chci žádat o určité granty,“ plánuje.

Michal Pecha z logicky věci spolupracuje s krajskými záchranáři. Ředitelka ZZS Vladislava Filová to vítá: „Je to o zvýšení bezpečnosti v nepřístupných terénech, aby došlo k poskytnutí první pomoci.“

Soukromá terénní záchranná služba ve Žďárských vrších, na fotografii provozovatel Michal Pecha
autor: Andrea Kratochvílová
Spustit audio