Vedle krajské záchranky v Jihlavě bude stát výcvikové středisko. Atypická budova nemá v kraji obdoby

23. prosinec 2017
Zprávy z

Kraj Vysočina hodlá vedle sídla krajské záchranky v Jihlavě postavit výcvikové centrum. Školit se tam mají zaměstnanci záchranky a podle plánů má být k dispozici mimo jiné torzo vrtulníku pro zkoušky práce v podvěsu. Celá budova má vyjít na necelých 86 milionů korun.

Budova, která nemá na Vysočině obdoby. Tak se mluví o plánovaném školicím středisku pro krajské záchranáře v Jihlavě. Bude to dvoupodlažní dům s půdorysem nepravidelného obdélníku.

„V novém výcvikovém středisku, které poskytne větší školící prostory oddělené od provozních částí krajské záchranky, budou moci záchranáři provádět mimo jiné výcvik ve specializovaných učebnách na simulátoru práce ve ztížených podmínkách. K dispozici budou mít nejen letecký simulátor torza vrtulníku, který umožňuje simulaci práce v podvěsu, ale také pracoviště pro trénink tzv. Biohazard týmu s vestavěným dekontaminačním bazénkem a dekontaminační sprchou, lezeckou stěnu, dva nejmodernější pacientské simulátory a další místnosti a prostory vč. vybavení na výcvik vyproštění z havarovaného vozidla,“ plánuje náměstek hejtmana Josef Pavlík (ANO).

Většinu z bezmála devadesátimilionové částky zaplatí Evropská unie. Hotovo má být do roku 2020.

autor: mik
Spustit audio