Veterinářka našla ve žďárském útulku zakopané ostatky psů. Majitelka ale zanedbání péče odmítá

12. srpen 2015
Zprávy z

AKTUALIZOVÁNO! Veterinářka Marie Dobrovolná našla ve žďárském útulku ostatky mrtvých psů. Zhoršujícího se stavu ubytovaných zvířat si všímala delší dobu, nakonec podala oficiální podnět úřadům. V areálu útulku našla několik zvířecích těl zakopaných v hnojišti. Majitelka Jolana Sojková o ostatcích ví, jakoukoli vinu ale odmítá.

„Já jsem tam jezdila průběžně a viděla jsem, jak se to zhoršuje. Najednou tam chybělo hrozně moc psů. Tak jsem zavolala inspektora Krajské veterinární správy a našli jsme tam zakopané psy v hnoji,“ řekla Českému rozhlasu veterinářka Marie Dobrovolná. „Byly tam nožičky, hlavy různě trčící ze země,“ popisuje nález.

Kromě toho podle veterinářky nedostávala zvířata pravidelně stravu. Útulek přitom na každého psa, kterého přivezla městská policie, dostává 65 korun denně.

Dostali jsme nakaženého psa a ten infikoval ostatní, říká majitelka

Majitelka útulku Jolana Sojková jakoukoli vinu v souvislosti se zanedbáním péče odmítá. „Mají vodu dvakrát denně, stravu dostávají granule,“ řekla do telefonu Sojková. O zahrabaných psech ví. Prý přijali nemocná zvířata, která tam zavlekla psinku. „No tak jo, manžel to právě teď jako vyndával, aby to tam neleželo a chtěl to zakopat na jednom místě.“

Uhynulá zvířata ale musí z útulku odvézt specializovaná firma, což se v tomto případě nestalo.

Případ šetří Státní veterinární správa v Jihlavě. „Provedli jsme šetření, ještě ale neproběhly ty lhůty, protokol a podobně,“ dodává ředitel správy Božek Vejmelka.

O problémech útulku věděli i strážníci

Do žďárského útulku vozí psy městští strážníci, kteří zhoršující se stav viděli také. „Vím, že se tam vedlo nějaké správní řízení ze strany odboru životního prostředí,“ řekl zástupce vedoucího městské policie Luboš Skřivánek.

Veterinářka Marie Dobrovolná se snaží zuboženým zvířatům pomoci a hledá jim nový domov.

Radnice je připravena všechny psy odvézt pryč

Zpráva o zubožených psech v útulku vyvolala velkou diskuzi na sociálních sítích. Donesla se i ke starostovi Žďáru nad Sázavou Zdeňku Navrátilovi (hnutí Žďár Živé město). Českému rozhlasu řekl: „V případě, že veterinární správa ukončí provoz útulku nebo odebere licenci, jsme připraveni už dnes, máme předběžnou dohodu o spolupráci s městskou policí v Jihlavě,“ dodal starosta s tím, že by zbylí psi skončili v útulku právě v Jihlavě.

autor: Andrea Kratochvílová
Spustit audio