Vichřice Herwart způsobila na českých železničních tratích škodu necelých 11 milionů korun

3. listopad 2017
Zprávy z

Správa železniční dopravní cesty vyčíslila škody způsobené víkendovou vichřicí na skoro 11 milionů korun. Extrémně silný vítr poničil hlavně trakční vedení.

„Jedná se o škody na našich zařízeních, převážně tedy na trakčním vedení, případně na infrastruktuře, pokud došlo třeba k najetí vlaku na spadlý strom, a dále jsou to náklady spojené s odstraněním popadané vegetace na kolejiště. V této částce nejsou zahrnuty finanční ztráty jednotlivých dopravců,“ řekla Českému rozhlasu mluvčí Správy železniční dopravní cesty Kateřina Šubová. V částce jsou započtené i náklady na zásah drážních záchranářů.

Nejvíc škod řešili železničáři podle Šubové na severu. „Orkán řádil na celém našem území. Logicky největší škody způsobil v severních horských oblastech, to znamená Ústecký, Liberecký kraj. Nemalé škody jsme zaznamenali i na Vysočině nebo třeba na jižní Moravě,“ popsala Šubová.

Vichřice Herwart v Česku zabila čtyři lidi. Kvůli popadaným stromům byly mimo provoz desítky železničních tratí. Škody se blíží miliardě korun. Vyplývá to z předběžných odhadů největších tuzemských pojišťoven. Zatím vyřešily čtvrtinu případů.

Největší škody způsobily stromy, které spadly na auta, domy a ploty. Konečná čísla budou podle České asociace pojišťoven příští týden.

autor: hnn
Spustit audio