Ochrnutý sportovec Pavel Janega z Třebíče získal díky pomoci ostatních sledge běžky

23. leden 2017
Zprávy z

Ochrnutý sportovec z Třebíče Pavel Janega měl velký sen – využít sněhové pokrývky a moci běhat na speciálních sledge běžkách. Díky nezištné pomoci zdravých sportovců z celé České republiky takové lyže v rámci projektu Nezastavitelní získal. Pomůcka se sedačkou slouží postiženým lidem.

Sledge běžky vypadají na první pohled jako sáně. „Vypadají jako sáně, i to slovo znamená v překladu do češtiny sáně,“ řekl Pavel Janega, šťastný sportovec z Třebíče. „Myslím, že tady hned nasednu a pojedu kolem řeky,“ dodal.

Úraz na kole

Urostlý chlapík Pavel Janega usedá do skořepiny, bere do rukou hole a ujíždí. Fyzicky poměrně náročná disciplína je ale v podstatě jedinou možností, jak ochrnutého člověka dostat na sníh. „Jsem ochrnutý částečně, na jednu nohu. Před deseti lety jsem měl úraz, deset dnů v komatu jsem byl. Jel jsem na kole a řidič mě srazil. Mám dvacet operací, tenkrát mi dávali malou šanci na přežití.“

Lyže Pavel Janega získal díky projektu Nezastavitelní. Stály 35 tisíc korun a přispěli zdraví sportovci z celé České republiky.

autoři: mik , Michal Malý
Spustit audio