Vítězem ceny Ď v našem kraji je hodinář z Telče

14. březen 2012
Zprávy z

Ze včerejšího galavečeru v Horáckém divadle si svou Cenu Ď odnesl Jiří Koubík. Muž, který se desítky let stará o hodiny na věži v Telči. Téměř osm desítek schodů za tu dobu vyšel už tolikrát, že to ani nespočítá.

Na věži strávil hodiny svého života, zejména pak v časech před digitalizací, kdy bylo třeba starostlivé a pravidelné péče. Jiří Koubík, původem z Ledče nad Sázavou, se stal hodinářem díky sousedovi hodináři, kterému chodil jako kluk pomáhat tu něco přidržet, tam něco přitlouct. Řemeslu, kterému se vyučil v Polné, zůstal nakonec věrný celý svůj život,
"Pana Koubíka znám léta. Díky němu se o čas v Telči nemusíme vůbec starat. Já ho za to obdivuju. Stačí, že nám někdo na telefonu řekně, že nejdou hodiny, nebo jdou pozdě a on už to ví. A už tam byl. I když je z druhé strany města. Často ho využíváme i jako průvodce na věži. O hodinový stroj má zájem spousta lidí," říká Hana Müllerová, místostarostka Telče, která hodináře Koubíka na Cenu Ď nominovala.

V pozadí věz sv. Ducha v Telči, o kterou se J.Koubík stará

"Že zrovna mě, to jsem překvapenej. Myslím, že jsou tady lidi, kteří si to zaslouží daleko více než já. Dělám to leta, baví mě to, nedělá mi to problém. Jinak by to bylo tady uzavřený, kdyby se neudělala digitalizace, věž by nešla," reagoval před časem na svou nominaci Jiří Koubík.

Vítěz Ceny Ď pro kraj Vysočina Jiří Koubík při vstupu na věž
autor: ost
Spustit audio