Voda z povrchových zářezů. V Horní Cerekvi řeší, jak zásobovat vesnici Chrástov

20. červen 2017
Zprávy z

V obci Chrástov u Horní Cerekve teče z kohoutků nepitná voda. Podle rozborů je plná pesticidů. Lidé dostávají jako kompenzaci za to, že musí kupovat balenou, vodné a stočné zdarma. Cerekev chce zásobování vesnice vyřešit formou povrchových zářezů. V nich se totiž nachází voda čistá, pitná.

Voda v Chrástově není pitná od letošního února. Variantou jsou uvedené zářezy, pomoci chce také místní obyvatelka, aktivní důchodkyně Marie Charvátová, která vlastní studnu. Je ale poničená. Ve spolupráci s obcí ji chce obnovit a nabídnout k zásobování.

„Doufám, že to třeba za rok bude vypadat lépe. Rozhodně ale chci, aby tudy voda tekla. Myslela jsem si, že to spraví pytel cementu a plastová trubka. Chlapi to otevřeli a zjistili, že to proud je mnohem silnější.“

Týden vody 2

Starosta Horní Cerekve Jaroslav Andrle spoléhá na to, že voda v zářezech bude lepší než ta s pesticidy a chce zásobování své místní části vyřešit alespoň provizorně.

„Pokud se potvrdí, že je úroveň pesticidů z těch zářezů nižší, než když se to namíchá, tak požádáme o výjimku na tři roky.“

autoři: mik , daz
Spustit audio