Vodohospodáři letos „zkusí“ bagrovat bláto z vodního díla Sedlice

27. leden 2018
Zprávy z

Na dně vodního díla Sedlice, kterému místí říkají Velká přehrada, je s velkou pravděpodobností množství nánosů a bláta. Odborníci chtějí v letošním roce zkusit část materiálu odtěžit. Pokud se technologie osvědčí, v budoucnu plánují bagrovat celou přehradu. Zatím ale není jasné, kolik nánosů tam je a kolik to bude stát peněz.

Vodní dílo Sedlice je součástí přehrad kolem pitné nádrže Želivka – Švihov. Jejím hlavním úkolem je předčišťovat vodu, než nateče do právě do Švihova. Přehrada u Sedlice také speciálním tunelem napájí vodní elektrárnu.

Dno přehrady z 20. let minulého století je ale patrně plné bláta a nánosů. Vodohospodáři ze státního podniku Povodí Vltavy ho chtějí zkusit bagrovat. „Avizovaný těžební pokus a následné odtěžení by mělo být zahájené v jarních měsících,“ řekl novinářům mluvčí Hugo Roldán.

Čtěte také

Akce má být dokončená do tří měsíců a poslouží k ověření technologie. „Ukáže také na to, jaké množství sedimentů bude potřeba ze Sedlice odvézt a kolik to bude stát peněz,“ dodal mluvčí. Kdy se osmatřiceti hektarová nádrž dočká úplného vyčištění, neuvedl. „Záleží, na dotacích.“

zdroj: ČTK
Spustit audio