Vykoupíme, zaplatíme hotově. Česko zažívá boom obchodu s ornou půdou. Nakoupit se snaží často spekulanti

20. únor 2017
Zprávy z

Poštovní schránky zemědělců jsou obrazně plné nabídek na odkup jejich polností. Posílají je zpravidla spekulanti. Podle analytiky Agrární komory jim jde hlavně o dotace, které na půdu směřují a často jsou to firmy nebo jednotlivci, kteří nemají s hospodařením na zemědělské půdě zkušenosti.

V celém Česku přibývá obchodníků se zájmem o ornou půdu. Nabídky dostávají zemědělci, kteří na ní aktivně hospodaří. „Stává se to často. Prakticky každý týden nebo každý druhý týden přijde dopis s nabídkou k odkoupení našich lesních nebo zemědělských pozemků. Po otevření dopisu a přečtení to házím do koše,“ dělí se o zkušenosti farmář Jaroslav Benc z Nových Dvorů.

Začínal po roce 1990 na čtyřiceti hektarech polí a deseti hektarech lesů. Dnes má sto padesát hektarů půdy a dvanáct lesa. „Půda je základní výrobní prostředek, který má nenahraditelnou hodnotu,“ vysvětluje dále zemědělec, který chce svá pole předat dalším generacím.

Cena stoupá

Půda se na volný trh dostává různými způsoby. Děti kupříkladu prodávají pozůstalost po svých rodičích a nebo někdo nutně potřebuje peníze. To všechno ve spojení s velkým zájmem o koupi zvyšuje cenu půdy. Hektar se prodává i za 200 tisíc korun.

Obchodníkům jde často o dotace, pokračuje analytik Agrární komory Jiří Felčák: „Na jednu stranu jde o tržní vývoj, který je motivován zvyšeným zájmem, ale na straně druhé je tu určitá spekulace s jistotou dotací, které na půdu směřují. O půdu mají zájem jak domácí, tak zahraniční firmy a to i bez přímého napojení na zemědělské hospodaření.“

Nabídky jsou různě vysoké

Ne každý zájemce o koupi půdy nabízí uvedenou cenu. Vlastníci bývají zmatení a dotazují se realitních kanceláří, jaká je reálná cena jejich majetku. Existuje portál cenova-mapa-pudy.cz, kde to lze zjistit. „Zcela logicky se investoři snaží nakoupit co nejlevněji, na tom portálu je možné získat základní informace o ceně,“ řekl Českému rozhlasu Jaroslav Urban ze serveru Farmy.cz.

Čtěte také

autoři: mik , ost , Hana Mikulincová
Spustit audio