Výrobce kořalek čeká „hubený“ rok. Neurodilo se podle jejich představ

8. srpen 2017
Zprávy z

Majitelé pálenic z Vysočiny si ztěžují na neúrodu ovoce. Podle oslovených za to mohou jarní mrazíky, které výrazně ovlivnily množství vhodného ovoce na stromech. Jde především o švestky a meruňky. Dá se proto předpokládat, že nejrůznějších pálenek bude méně než obvykle.

„Není toho ovoce. Trochu jsou vidět jen hrušky, jablka. Já tady mám vysázených sto padesát stromů a je toho strašně málo. Nějaké ryngle, že byste to dělal po metrákách, to ne,“ řekl reportéru Vítu Pohankovi majitel pálenice v Kozlově u Křižanova Karel Eliáš.

Pan Eliáš se pálením ovoce živí, snadné to pokaždé ale není. „Začnete ráno v sedm, končíte večer v sedm, osm, devět, jak se vám chce, když je co pálit,“ dodává. Letos to moc dobře nevypadá.

„Byly tu mrazíky, když to kvetlo. Třešně třeba vůbec nebyly.“

Přitom pořídit si pálenici není levná záležitost, technologie v řádu stovek litrů vyjde na víc než milion korun. Majitel takového provozu je ale odkázaný na úrodu, která letos nebyla. „Je to hodně peněz a hodně peněz jde státu,“ naráží na neúprosné celní předpisy. Z alkoholu se platí vysoké spotřební daně.

I přesto se pan Eliáš o své živobytí nebojí. „Pán od celníků mi říká: vy budete mít pořád co pálit, máte malý kotel. Jsou lidi, kteří nasbírají padesát kilo ovoce a to vám ten velký kotel nevezme, menší kotel je ideální. Pálení bude, ale nebude toho tolik,“ konstatuje na závěr Karel Eliáš.

autoři: vpo , mik
Spustit audio