Vzkaz budoucím generacím v Chotěboři: dopis starosty, otvírák, kolíček na prádlo

Když začala rekonstrukce věže starého kostela v Chotěboři, netušili památkáři, co v ní najdou. Byla zde uschována schránka z roku 1882, která obsahovala zajímavé dokumenty a dobové mince. Po opravě vložili do makovice věže místní zajímavé listiny a předměty ze současnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náměstí TGM v Chotěboři

Náměstí TGM v Chotěboři | Foto: Petr Hladík

Nalezená schránka pochází z roku 1882, kdy byla kopula kostela po několika požárech rekonstruována. „Jedná se o 30 centimetrový kovový válec,“ popsal historik Stanislav Pavlíček.

Ve schránce památkáři našli sedm tehdejších mincí různých hodnot, ptačí pírko, zřejmě pro štěstí, a různé listiny, jako na příklad listina o rekonstrukci makovice věže, dokumenty o žehnání kříže, založení sboru hasičů a spolku pro zchudlé řemeslníky.

Nález, který změní dějiny stomatologie? V Itálii našli zubní protézu starou čtyři století

Číst článek

Mezi nalezenými listinami byl také životopis tesařského mistra Václava Vrby, který se na rekonstrukci věže podílel. „Když tuto listinu čísti budete, budu já v prach v poli svatém obrácen. Vzpomeňte na mě včas a doporučte mě do milosti Boží,“ napsal Vrba do svého životopisu ozdobným písmem, které je občas nečitelné.

Místní nechali své vzkazy budoucím generacím

Všechny nalezené předměty budou vystaveny v muzeu. Některé můžete vidět už nyní v budově chotěbořského děkanátu.

Po vzoru předků, schovali místní také do kopule kostela tři měděné schránky. „Je tam dopis od pana starosty adresovaný budoucím obyvatelům Chotěboře a také několik předmětů,“ popsal Pavlíček.

Mimo dopisu a dokumentů popisujících současný svět vložili místní obyvatelé do schránek žeton do nákupního vozíku, kolíček na prádlo, dnešní propisku, výtisk jízdních řádů, magnetku,otvírák a další věci.

Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme