Z bulharských hor se nevrátil havlíčkobrodský cestovatel Jiří Váňa

23. červen 2016
Zprávy z

Z turistické výpravy v Bulharsku se nevrátil havlíčkobrodský cestovatel. Sedmatřicetiletý dobrodruh Jiří Váňa měl do České republiky přiletět 18. června. Dosud ale o sobě nepodal žádnou zprávu. Rodina proto kontaktovala ambasádu v bulharské metropoli Sofii a také českou policii. Pátrání je ale zatím bez výsledků.

Do Bulharska odletěl Jiří Váňa se svým kamarádem Tomášem Procházkou. S batohy na zádech chtěli poznávat tamní hory. Po pár dnech ale Procházka dostal neštovice a jejich cesty se rozdělily s dohodou, že se sejdou dva dny před odletem v Sofii.

Váňův mobilní telefon je ale nedostupný.

Rodina a přátelé komunikují přes sociální sítě

Právě Tomáš Procházka se svou přítelkyní, kteří spolu s Jiřím Váňou procestovali velký kus světa, spolupracují s jeho maminkou. Společně kontaktují přátele v Bulharsku, píší na Facebook a žádají o pomoc. Kontaktovali také ambasádu a ministerstvo zahraničí v Praze.

Policie se snaží zjistit, jestli někdo nepřiletěl na jeho letenku a zda neznámý člověk nevybíral peníze prostřednictvím platební karty. Není totiž vyloučena varianta, že se havlíčkobrodský cestovatel stal terčem trestného činu.

V napětí jsou také přátelé Jiřího Váni. Oslovená Petra Urbánková nevěří, že by si svůj pobyt v Bulharsku prodloužil, chtěl se tam prý pouze aklimatizovat na další cestu do Jižní Ameriky. „Nemůže se stát, že by si to náhodou chtěl prodloužit. Chtěl aklimatizovat v bulharských horách, aby pak měl náskok do Peru. Muselo se prostě něco stát, ale nevím co.“

O Jiřím Váňovi jsme před časem na Regionu vysílali Příběh z Vysočiny.

autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio