Z padesáti milionů na osmnáct. Kraj stále nemůže prodat sanatorium Buchtův kopec

6. prosinec 2017
Zprávy z

Kraj Vysočina se už pět let snaží prodat někdejší sanatorium Buchtův kopec u Daňkovic na Žďársku. Za areál chtěl původně 50 milionů korun, s nikým se ale nepodařilo obchod uzavřít. Snaha o prodej stále trvá a aktuální cena je o víc než polovinu nižší.

Provoz sanatoria na Buchtově kopci skončil v roce 2011. Tehdy z ekonomických důvodů s tím, že pacienty přemístili do nemocnice v Novém Městě na Moravě a do léčebny respiračních nemocí v Humpolci.

V podstatě od té doby se kraj, coby zřizovatel sanatoria a majitel areálu, snaží budovy prodat. Důvodem je mimo jiné jejich špatný stav. Už na konci provozu hejtman Jiří Běhounek odhadoval náklady na rekonstrukci na čtvrt miliardy korun.

V roce 2015 se objevila společnost Finance Prosperity Holding, která údajně za léčebnu zaplatila. Českému rozhlasu to nepřímo potvrdil její jednatel. Firma měla v plánu postavit seniorské domy a rehabilitační centrum.

Čtěte také

I z této transakce ale sešlo. Kraj Vysočina aktuálně nabízí celý areál za 18 milionů korun a nabídky případných zájemců přijímá do 10. ledna 2018.

autoři: mik , Kateřina Tůmová
Spustit audio