Za vybržďování má řidič ze Žďárska strávit šest let ve vězení, přijde i o auto

Brněnský soud poslal za vybržďování na šest let do vězení muže ze Žďárska. Navíc nesmí čtyři roky řídit a státu propadl i jeho automobil. Rozsudek, který ještě není pravomocný, si šestačtyřicetiletý pachatel vyslechl za to, že na dálnici úmyslně vybržďoval další vozidlo. Podle policistů je trest tak přísný, aby varoval i ostatní bezohledné řidiče.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dálnice D1

Dálnice D1 | Foto: Hana Mikulincová | Zdroj: Český rozhlas

„Mám pocit, že takhle vysoký trest bude působit preventivně proti agresorům v dopravě,“ podotýká odborník na dopravní právo Josef Biňovec.

„Sazba za těžké ublížení na zdraví je tři až deset let odnětí svobody. Tady je ten trest přibližně v polovině sazby. Soud při výměře trestu musí přihlížet jednak k okolnostem spáchaného skutku, dále k osobě pachatele,“ doplňuje Biňovec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozsudek brněnského soudu, který poslal řidiče na šest let do vězení za vybržďování, komentuje odborník na dopravní právo Josef Biňovec

Soud tak musí například prohlédnout trestní rejstřík obviněného. „Jestli je čistý, nebo už má trestů více. Pak je důležitá karta řidiče, jestli je popsaná a jakými dopravními přestupky, nebo je čistá. Záleží i na jiných přestupcích v životě obviněného,“ říká.

Připomíná, že záleží také na tom, jestli se obviněný k trestnému činu doznal a jestli projevil účinnou lítost. „Což může být například omluva poškozeným a poskytnutí finančního daru,“ dodává Biňovec.

V říjnu minulého roku jel muž na dálnici D1 ve směru na Brno a prudce vybrzdil třicetiletou řidičku jedoucí za ním. Ta stihla včas zabrzdit, ale její auto dostalo smyk a narazilo do svodidel.

Kromě těžkého psychického šoku měla žena také pohmožděnou páteř. Řidič z místa okamžitě ujel a policisté ho vypátrali s pomocí svědků a kamerového systému.

ČRo, Kristina Lamperová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme