Záchrana památného mostu v Ronově nad Sázavou se odsouvá

21. září 2012
Zprávy z

Podle původních plánů města Přibyslav, coby vlastníka mostu, měla být cenná památka ze 16.století opravená ještě letos. Kvůli dohadům o podobě rekonstrukce se ale hlavní práce odsouvají na příští rok.

Jeden z nejstarších mostů v Česku poškodilo jarní tání, v dubnu na něj potom najel traktor s vlekem a dílo zkázy dokonaly červencové bouřky. Střední pilíř mostu se propadl do řeky Sázavy a celková mostní konstrukce se částečně zhroutila. Vedení města Přibyslav chtělo most opravit obetonováním pro nosnost přes 20 tun. Takový postup byl ale pro památkáře nepřípustný. "Došlo by k nevratnému poškození a ve své podstatě ke zničení této cenné historické památky," uvedla Marie Jirková z Národního památkového ústavu v Telči. Během srpna stavebníci most částečně zabezpečili před dalším opadáváním a vytvořili přes něj dřevěnou lávku pro pěší. Teprve v těchto dnech došlo mezi památkáři, zástupci kraje a vedením Přibyslavi ke konečné shodě o podobě záchranných prací.

Po ronovském mostě se dá nyní přejít pouze přes lávku

Do zimy musí stavebníci vyzdít zřícený střední mostní oblouk a zakrýt ho plachtami. Dále odstraní narušené zdivo všech tří kleneb, pilířů a obvodní zdi severní strany mostu. Pro jeho celkovou opravu se použije hydraulické vápno. "Obě strany ustoupily z požadavku na beton. Velký posun je, že památkáři nakonec povolili použití hydraulického vápna," řekl nezávislý starosta Přibyslavi Jan Štefáček. Památkáři apelují na to, aby byl most spraven co nejdříve, vedení města ale jeho kompletní rekonstrukci odsunulo na příští rok.

Spustit audio