Zájemci o městské byty na Vysočině většinou nepochodí. Výjimku tvoří jen Bystřice

21. leden 2018
Zprávy z

Lidé, kteří by chtěli žít v městském bytě, ve větších městech na Vysočině nemají prakticky šanci. Čekací lhůty jsou v řádu několika let. Výjimku tvoří pouze Bystřice nad Pernštejnem, která byty neprivatizovala a vlastní jich bezmála dva tisíce. Každý měsíc se jich tam pár uvolní.

Bystřice nad Pernštejnem na severovýchodě Vysočiny je světlou výjimkou. Město totiž nikdy v minulosti neprivatizovalo větší množství bytů, proto jich dodnes spravuje na 1900.

Každý měsíc se podle místostarosty Josefa Vojty uvolní asi osm bytů. Kvůli neplatičům to ale není, podotýká: „Je to taková přirozená fluktuace, při tom počtu bytů je to celkem normální. Většinou se stěhují do rodinných domků, nebo jsou to svatby, tak se sestehovávají do jednoho bytu. Nemyslím si ale, že ta fluktuace je velká.“

Jiná velká města

Další větší města na Vysočině tolik bytů nemají. Uvolní-li se v Jihlavě městský byt, ihned mají minimálně deset zájemců. Ve Velkém Meziříčí existuje seznam asi osmdesáti čekatelů.

Nájemné je v Bystřici kolem čtyřiceti korun za metr čtverečný, v Havlíčkově Brodě začíná na šedesáti pěti.

Velké Meziříčí

Město u dálnice D1 má asi 500 městských bytů. Na sídlišti Čechovy sady byly některé domy původně určené pro vojáky z kasáren. „Pak to vlastně spadlo městu do klína. Došlo na úpravy – podlahy, koupelna, kuchyň, teď už jsem spokojený,“ říká jeden z nájemníků, pan Jaroslav.

Pan Vlastimil žije v novějším domě. „To jsou baráky asi třináct, patnáct let starý. To je jak nový. Neměl bych, hlavně abychom tam vydrželi ve zdraví.“

Radnice ve Velkém Meziříčí loni ubytovala šestnáct zájemců. Nejčastějšími žadateli jsou obecně lidé s nižšími příjmy, často matky samoživitelky, těhotné mladé ženy.

autoři: mik , daz
Spustit audio