Zaplatí se kamery z pokut? Jihlava chce 'vydělat' na úsekovém měření rychlosti aut na D1

20. březen 2018
Zprávy z

Jihlavská radnice objednala kamery na úsekové měření rychlosti aut. Od jara by měly sloužit na opravované dálnici D1 mezi Jihlavou a Velkým Beranovem. Mluvčí města Radek Tulis v pondělí řekl, že náklady na celý systém měření se pohybují okolo dvou milionů korun. Radnici by ale zůstávaly peníze z pokut. O investici rozhodne dubnové zastupitelstvo. „Druhá možnost je kamery pronajmout,“ uvedl mluvčí.

Jinde na rekonstruovaných částech D1 bude k úsekovému měření sloužit státem pořízený systém. O dohodě s Jihlavou na pořízení kamer pro její dálniční úsek informoval ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). V opravovaných úsecích dálnice je rychlost snížená na 80 kilometrů v hodině. Detekční kamery umí po projetí auta měřeným úsekem automaticky vypočítat jeho rychlost a informace předat policii a příslušným obcím.

Město má podle Tulise zájem na zklidnění dopravy na sousední dálnici i proto, že ji v případě nehod auta objíždějí Jihlavou. Dopravní situace ale bude v Jihlavě složitá i bez toho kvůli uzavření mostu na jedné z nejvytíženějších silnic v centru. Tato uzavírka potrvá od dubna do konce října. Opravy na dálnici mezi exity 112 Jihlava a 119 Velký Beranov by měly skončit v létě. „Kamery, pokud budou naše, najdou využití i jinde ve městě mimo dálnici,“ uvedl Tulis. Doplnil, že lhůta pro jejich dodání je asi osm týdnů.

Úsekové měření bude ministerstvo provádět na čtyřech opravovaných místech D1. Na Vysočině by se v dubnu měly vrátit kamery na dálnici mezi Velkým Meziříčím a Lhotkou, kde už měřily rychlost aut loni. Nově by se mělo měřit mezi exity 75 Hořice a 81 Koberovice na Pelhřimovsku.

Městský odbor dopravy ve Velkém Meziříčí převzal z minulého měření rychlosti na D1 zhruba 23 tisíc přestupků. Úředníci zatím zpracovali něco přes polovinu. Pokud řidič zaplatí na první výzvu, vydá 1000 korun, prodlužování řízení se mu prodraží. Ze zaplacených pokut zatím město získalo mezi pěti a šesti miliony. „Peníze půjdou do dopravní infrastruktury,“ řekl starosta Josef Komínek (ČSSD).

Obce ale také musejí kvůli zpracovávání přestupků z D1 přibírat úředníky. Přestupky z D1 mezi Hořicemi a Koberovicemi dostane Humpolec. Radnice už kvůli tomu zaškoluje dva nové lidi.

Jihlava původně počítala s tím, že úsekové měření na D1 u Jihlavy začne už loni v létě. Ředitelství silnic a dálnic se ale nedařilo dokončit výběrové řízení na nákup dalších sad kamer.

zdroj: ČTK
Spustit audio