Závodiště Zlaté podkovy v Humpolci čeká modernizace. Za dva roky chtějí mistrovství ČR

11. červenec 2017
Zprávy z

Kraj Vysočina, coby zřizovatel Školního statku v Humpolci, začne v letošním roce s modernizací kolbiště Dusilov. Jde o areál u výpadovky na Světlou nad Sázavou, kde se desítky let jezdí finále Zlaté podkovy – tradičních závodů ve všestrannosti koní. V plánu je mimo jiné řešení závlah a stavba dalších prostor pro ustájení.

Humpolec je desítky let místem konání Zlaté podkovy, tradičního seriálu závodů ve všestrannosti koní. Srpnové finále navštěvují tisíce lidí.

Kraj Vysočina chce v následujících dvou letech zmodernizovat areál tak, aby se pořadatel závodů mohl v roce 2019 ucházet o Mistrovství České republiky ve všestrannosti.

„Pod dozorem expertů na stavění tratí mistrovského formátu budou nejen upravovány překážky, ale také postavena nová trať. S tím souvisí technické vyřešení závlahy, modernizace doprovodné infrastruktury areálu pro návštěvníky nebo vybudování vyšších kapacit pro ustájení koní,“ řekl náměstek hejtmana Josef Pavlík (ANO).

Nové překážky

Pracovníci Školního statku v Humpolci opraví, navrhnou a nechají vyrobit nové překážky nejenom pro terénní zkoušky. „Jen v letošním roce je připraveno patnáct nových terénních překážek. Ostatních více než sto pro zajištění závodů všech disciplín všestrannosti se musí pravidelně kontrolovat, obnovovat a natírat,“ dodal ředitel statku Jan Mácha.

Další hala pro ustájení koní

Pořádání velkých závodů je vždy spojeno s vysokými nároky na kapacitu ustájení. Proto chce kraj v Humpolci postavit další kryté prostory. „Pro zajištění této služby by měl Školní statek využívat haly, kterou vybuduje v rámci projektu budování centra zemědělského vzdělávání v areálu statku. Pro halu se tak rozšíří uplatnění,“ řekl dále náměstek Pavlík.

Oprav se dočká i hostinec přímo na závodišti Dusilov.

autor: mik
Spustit audio