Zbývá několik dní na změnu zdravotní pojišťovny. Nejde jen o bonusy, radí expert

21. září 2017
Zprávy z

Do konce září můžou Češi žádat o změnu zdravotní pojišťovny. Této možnosti každoročně využijí deseti tisíce nespokojených klientů.

V Česku je přestup možný dvakrát ročně, k prvnímu lednu a k prvnímu červenci. Změna se ale musí hlásit tři měsíce dopředu. Každoročně možnosti využijí deseti tisíce lidí.

To podle prezidenta Svazu zdravotnických pojišťoven Ladislava Friedricha není dramatické číslo. „Faktický vliv na počet pojištěnců pojišťovny není příliš veliký. Počet klientů, kteří odcházejí, a počty klientů, kteří přicházejí, se více méně vyrovnává,“ řekl Friedrich.

Lidé nejčastěji odchází za přitažlivějšími bonusy v podobě například proplácení zdravotních pomůcek. Podle experta na zdravotnické právo Ondřeje Dostála by se ale pojištěnci měli zaměřit i na finanční situaci nově vybrané pojišťovny.

„Způsob, jakým hradí zdravotnickým zařízením. Pokud totiž zdravotní pojišťovna platí zdravotnickým zařízením špatně, může to mít nepříznivý dopad na jejich ochotu pojištěnce léčit. Z pohledu občana by mělo být důležité, jak zdravotní pojišťovna nakládá s jeho finančními prostředky,“ dodal Dostál.

autor: lam
Spustit audio