Zchátralému zámku v Červené Řečici znovu slibují záchranu. Tentokrát do tří let

3. březen 2016
Zprávy z

Zásadní oprava, zpřístupnění a k tomu výstavní prostory pro umělecká díla od renesance až do současnosti. Takové má plány správce zámku v Červené Řečici. Někdejší arcibiskupské letní sídlo poslední desetiletí vytrvale chátrá a aktuální projekt je již několikátý v řadě. V průběhu několika let chtějí do památky investovat až 400 milionů korun.

„Na co koukáme, ten střed, to byl gotický hrad s věží, potom se to nejvíc dostavělo v renesanci. Kudy jsme přišli, to už je barokní vstupní křídlo,“ popisuje mezi dveřmi architekt Jakub Masák.

Právě ve vstupním křídle dojde k restaurování interiérů. „Nahoře v patrech plánujeme stálé výstavy nebo výměnné expozice, zejména zaměřené na malířské umění. Rádi bychom, aby se sem dostaly špičkové věci.“

Školící centrum pro univerzity

„Ve vstupním prostoru jsou dvě místnosti s klenutými stropy, kde bychom rádi uspořádali tak trochu kontroverzní výstavu o církevních restitucích a také bychom tu rádi školili. Rekvalifikace a vzdělávání pro památkovou péči, stavebně historické průzkumy – to je počin sám o sobě, který by nám sám o sobě pomohl,“ uvažuje dále architekt Jakub Masák.

100 milion z EU

Opravy zámku v Červené Řečici vyjdou na astronomické peníze, podle odhadu až na 400 milionů korun. Žádost o 100 milionů směrem k evropským fondům podá družstvo Zámek Šebestián, které zastupuje Daniel David. „Na konci března podáme žádost,“ konstatuje David s tím, že pokud dotace nedostanou, budou žádat v příštích obdobích.

Zámek v Červené Řečici býval ještě po válce sídlem pražských arcibiskupů. Od roku 1948 ale téměř vytrvale chátrá. Aktuální plány na opravy jsou od 90. let 20. století už několikáté.

Zámek Červená Řečice
Zámek Červená Řečice
autoři: mik , lam
Spustit audio