Zdanění hazardu by se mělo lišit podle společenské škodlivosti her

Ministerstvo financí zveřejní změny v daňových sazbách pro hazardní hry. V novém zákonu chce odlišit druhy her podle společenské škodlivosti. Zákon plánuje také zlegalizovat sázení po internetu zahraničním firmám nebo zavést centrální informační systém, který bude hazard víc kontrolovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herna, videoterminál (ilustrační foto)

Herna, videoterminál (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Nový zákon odliší zdanění loterijních her podle toho, jak moc jsou společensky nebezpečné.

„Skutečně tvrdý hazard by měl být postižen jinou daňovou sazbou než například stírací losy. A touto filozofií je to odstupňování jednotlivých daňových sazeb vedeno,“ vysvětluje náměstek ministra financí za KDU-ČSL Ondřej Závodský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministerstvo financí představí konkrétní podobu změn, které chystá v zákoně o hazardních hrách. Tématu se věnuje Zuzana Petráňová

Dosud v Česku pro hazard platí jednotná daň. Počítá se jako 20 procent z rozdílu mezi přijatými sázkami a vyplacenými výhrami. Firmy kromě toho platí daň z příjmu ve výši 19 procent stejně jako ostatní podniky.

Asociace provozovatelů kurzových sázek se zavedením odlišných sazeb souhlasí. Ovšem za podmínky, že sportovní sázení zůstane v rozmezí 18 až 20 procent.

Výkonný ředitel asociace Marek Herman doufá, že nový zákon zlegalizuje také online sázení pro zahraniční firmy.

„Pokud se státu nepodaří účinně zablokovat takzvané nelegální firmy, tak v kombinaci právě s vysokými daněmi budeme čelit opravdu silnému ohrožení celého našeho byznysu,“ tvrdí Herman.

výherní automat | Foto: Michal Malý

Ministerstvo financí chce novým zákonem zakázat také hrací automaty v restauracích a na čerpacích stanicích. Majitel společnosti Synot Ivo Valenta ale už dřív ve vysílání Radiožurnálu odmítl, že by tím stát něco vyřešil.

„Technologický pokrok je tak velký, že se tam objeví pět tabletů, a ten návštěvník si přes internet stáhne internetové kasino a bude hrát úplně to samé,“ předpovídá Valenta.

S přísnější regulací hazardu počítá i programové prohlášení vlády. Platit má od ledna 2016.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme