Žďárské vrchy mají patrně další osmistovkový vrchol. Na Bohdalci měřili amatérští geodeti

2. srpen 2016
Zprávy z

Žďárské vrchy mají zřejmě další osmistovkový vrchol. K aktuálním sedmnácti vrcholům by mohl přibýt další – skála na vrchu Bohdalec poblíž Nového Města na Moravě. Podle měření neprofesionálního geodeta Karla Daňka je vrchol skály na kopci necelý metr nad hranicí osmi set metrů. Oficiálně by to ale musela potvrdit autorita - Český úřad zeměměřičský a katastrální.

„Vrchol toho patníku přesně by měl být ve výšce 790,59 metrů podle těch bodových polí, nebo 790,30 podle nového skenování,“ říká s měřicím přístrojem – teodolitem v ruce měřič Karel Vaněk. Na vrcholu Bohdalci je ale ještě skála, která podle něj sahá nad 800 metrů.

800,94 metrů by měla být výška vrcholu

„Vyšlo nám, že vrchol skály kouká 10,42 metrů nad horizontální rovinu vytýčenou teodolitem,“ dodává Karel Daněk. Přičteme-li tuto hodnotu k nadmořské výšce naměřeného bodu, dostaneme se nad 800 metrů s tím, že přesnost měření je podle geodeta plus – mínus půl metru.

Karel Daněk by byl rád, kdyby jeho měření vyprovokovalo další geodetická měření a Bohdalec se tak oficiálně zapsal mezi osmistovkové vrcholy Žďárských hor. Měl by číslo osmnáct.

Karel Daněk s teodolitem, Žďárské vrchy
autoři: mik , Andrea Kratochvílová
Spustit audio