Zprávy3. dubna  2012 v 13:02  

Zemědělci našli lepší zhodnocení svého mléka - minimlékárny

Marie Čiplová v mlékárně na farmě v Úhořilce - Foto: Milan Kopecký

Marie Čiplová v mlékárně na farmě v ÚhořilceFoto: Milan Kopecký

Farmáři hledají způsob, jak efektivně zhodnotit své produkty. Řešením jsou, zdá se, minimlékárny. V našem kraji jich je zatím velmi málo, zkušenosti zemědělců jsou nicméně pozitivní. Dříve se někteří pokoušeli prodávat mléko v automatech.

„S automaty byly neustálé problémy, mlékárna se jeví jako ekonomicky prospěšný a bezpečný způsob zpracování našeho mléka,“ řekla Regionu farmářka z Úhořilky na Havlíčkobrodsku Marie Čiplová. Krávy jí denně nadojí asi tisíc litrů mléka. „Zhruba desetinu zpracujeme na jogurty, tvaroh a sýry, zbytek prodáváme standardně větším zpracovatelům,“ dodala. Podle dosavadních zkušeností je investice do mlékárny výhodná, její návratnost je ale na mnoho let. 

 

Mlékárna je zřejmě dobrý způsob, jak zužitkovat a zhodnotit produkt zemědělce – nadojené mléko

Vložit na svůj web

Autor:  Milan Kopecký
Pořad: Zprávy  |  Stanice: Vysočina
Čas vysílání: 8:00, 9:00 ...  
 

Nové články v rubrice

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace