Zemědělci sklízejí obilí na plné obrátky. V některých oblastech Vysočiny si na výnosy nestěžují

13. srpen 2017
Zprávy z

OBSAHUJE VIDEO! Druhá polovina léta je na Vysočině spojená se sklizní obilí a řepky – se žněmi. Na Vysočině pracují farmáři na plné obrátky, k dispozici mají moderní techniku, která svým vybavením a palubním počítačem může lehce konkurovat drahým osobním autům. V celé zemi jsou výnosy obilí, řepky a máku nižší, na Vysočině si ale zemědělci většinou nestěžují.

Příkladem je zemědělský podnik v Havlíčkově Borové. „Pro nás je ten letošní rok v podstatě optimální, co se srážek týká,“ řekl Českému rozhlasu zkušený agronom Jiří Zvolánek. „Že by bylo přepršíno, to není, ale nemůžeme si ztěžovat.“

Úroda je podle Zvolánka dobrá, výnosy odpovídající. Z čeho má ale strach, to jsou polní požáry, o kterých média často informují. „Toho se bojíme, proto na pole posíláme fekál s vodou a traktor s pluhem. Kdyby se něco takového stalo, tak to musím přeorat pluhem, abychom zabránili šíření.“

Dříve se kombajnům žoviální říkalo plechová kavalérie. Každý zemědělský podnik jich měl velké množství. Dnes takovou práci zastanou dva až tři. Jde o moderní stroje, které mají řádově čtyřnásobný výkon oproti svým předchůdcům a navíc pečlivě hlídají ztráty. „Dřív chodily po polích ženský, ztrátařky a koukaly do řádků, kolik toho vypadne na pole. Dnes je to jiné, hmota se pořádně vytřese a ztráty jsou minimální,“ dodává Jiří Zvolánek.

V Havlíčkově Borové používají stroje značky New Holland. „Tady mám palubní počítač. Vidím tam výnos, vlhkost, nastavím si výšku strniště. Potřebujeme slámu, tak sečeme co nejníž,“ říká řidič kombajnu Jiří Ronovský. Sám má zkušenosti se staršími stroji včetně kombajnů německé výroby E514.

„Rozdíl? Pohodlí tady už je, klimatizace,“ směje se pan Ronovský, který denně porazí na 30 hektarů obilí, podle porostu někdy i více.

Žně, Havlíčkova Borová
autoři: vpo , mik
Spustit audio