Ženy si krátí mateřskou dovolenou, do práce chodí i šest týdnů po porodu

7. srpen 2012
Zprávy z

Čím dál více maminek si krátí rodičovskou dovolenou. Zatímco některé se do práce vrací po dvou letech, jsou i takové ženy, které do zaměstnání nastoupí hned po šestinedělí.

Čím dál více žen s malým dětmi se vrací dříve do práce z rodičovské dovolené. Vyplývá to z poznatků občanského sdružení Společnost pro zdravé rodičovství. Zatímco v minulosti byly maminky s ratolestmi doma třeba i čtyři roky, teď dávají přednost dvěma letům. Měsíčně pobírají totiž i o šest tisíc více než kdyby byly doma standardní tři roky.

Po dvou letech se chystá proto do práce také Dana ze Žďáru nad Sázavou. "Domluvili jsme se tak s přítelem. Malou nám bude hlídat babička a já půjdu zpět do firmy, kde jsem zaměstnaná jako účetní. V dnešní době si maminky nemůžou dovolit být doma s dítětem tři roky. S těmi penězi se prostě nedá vyjít," řekla Regionu šestadvacetiletá žena.

Zkušenosti s dřívějším návratem maminek z rodičovské dovolené do práce mají i v jihlavských jeslích. "Mezi ženami je teď velmi oblíbená dvouletá rodičovská dovolená. Je to zřejmé z telefonátů, které vyřizujeme. Některé maminky nám dokonce volají ještě před porodem, aby si u nás místo zamluvily. To je samozřejmě nemyslitelné," uvedla ředitelka jeslí v krajském městě Alena Pykalová, která bude také hostem dnešních Událostí Regionu krátce po 13. hodině.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio