Zkontroluj si svého faráře, je napsáno na kostele v Brtnici. Tamní kněz chce být pod kontrolou obyvatel

24. únor 2017
Zprávy z

Farář v Brtnici na Jihlavsku Petr Balát chce přilákat nové věřící do kostela osobitým způsobem. Na dveřích chrámu se objevil docházkový formulář podobný píchacím hodinám v továrnách. Kněz tam zapisuje časy, kdy přichází do kostela na bohoslužbu nebo jen k prosté modlitbě.

„Budu tam zapisovat, jak se modlím. Já se modlím neustále a jezdím na mše do různých kostelů a chci zviditelnit tento prostor pro ticho a rozjímání,“ řekl duchovní Petr Balát.

„Pan farář na sebe ušil bič, tady má docházkový list,“ směje se u vstupu do kostela sv. Jakuba farník Josef Novák a ukazuje na tabulku, ve které už pár údajů zapsaných je. „Když přijdeme, tak vidíme, jestli dochází správně nebo ne. Záleží to na něm, ale je hodný, bude sem chodit.“

Brtnice, kostel

Vybrali milion korun

Vstupní část kostela v Brtnici je otevřená, nakonec i to si přeje sám papež František. Navíc celá farnost chce poděkovat těm, kteří přispěli na nedávné opravy. „Lidé ze svých kapes vysbírali milion. A chci ten kostel víc otevřít a tady ta kontrola by k tomu mohla vést. Možná nosí v hlavě otázku: co ten farář celý den dělá,“ přemýšlí Petr Balát.

Každý kněz se modlí breviář – denní modlitbu církve. „I ta modlitba má svůj řád, stejně jako náš život by měl mít řád,“ dodal brtnický farář Petr Balát.

autoři: mik , daz
Spustit audio