Zloděj na Humpolecku ulámal z křížů litinové Ježíše

20. únor 2018

Zlodějům kovů není nic svaté. Ani kříže u cesty, které nechalo na Humpolecku opravit Občanské sdružení Zelené srdce. Neznámý ničema z nich ulámal a ukradl litinové Ježíše. Takto poškozené jsou tři sakrální stavby.

Dva ze tří poškozených křížů stojí hned vedle silnice mezi Starými a Mladými Bříštěmi, kde si nad dílem vandalů posteskl předseda sdružení Zelené srdce Pavel Koubek. „Já když jsem todleto zjistil, že jsou ty tři kříže zničené, tak jsem pak neměl nějakou dobu vůbec chuť v té práci pokračovat a těm památkám se věnovat.“ Byl to právě Pavel Koubek, který kříže zrestauroval. Pomáhali mu dobrovolníci. Vše obrousili a natřeli a vrátili zpátky na místo, aby udělali radost kolemjdoucím. „Když to ale takhle někdo ničí, tak potom už člověk tu chuť něco dělat nemá.“

Litinové kříže jsou asi metr a půl vysoké. Opravená plastika Ježíše na nich vydržela sotva tři roky. „3 kříže, které jsme opravili my a naše sdružení. Nevím, jestli je to úmysl nebo shoda okolností a náhod,“ zamýšlí se předseda Zelených srdcí Pavel Koubek.

Obyvatelé okolních obcí nad vandalským činem jen nevěřícně kroutí hlavou. Například David Hruška z Mladých Bříšť. „Bohužel, je to smutné. Co k tomu říct? Lidé se sníží k takovým krádežím, byť ta škoda finanční asi nebude vysoká, ale spíš jde o jakýsi symbol takového morálního úpadku.“

Sdružení Zelené srdce letos plánovalo na Humpolecku opravit dalších 10 křížů. Ne všechny se ale nakonec úprav kvůli krádežím dočkají. Dobrovolníci budou investovat 6,5 tisíce korun do náhrad za zmizelé plastiky.

autor: Vít Palacký
Spustit audio