Zloději přišli na další způsob, jak vás připravit o peníze. Stačí jim ofotit si údaje z karty

9. červenec 2017
Zprávy z

Zloději přišli na nový způsob, jak získat peníze. Nemusíte už přijít o celou peněženku – stačí jen, aby si ofotili údaje z platební karty. Přes tu pak začnou zadávat platby. Důležité je, aby člověk tyto platby neautorizoval a kartu neprodleně zablokoval.

„Poslední noc dovolené v Bruselu jsem ve čtyři hodiny ráno vstala a šla jsem se do koupelny na pokoji připravovat k odjezdu. Během té doby zůstaly mé věci bez dozoru. Nejspíš právě tehdy si ten dotyčný musel buď ofotit, nebo opsat platební údaje z mé karty,“ popisuje Eliška z Prahy zážitky z dovolené.

Více si o novém triku podvodníků poslechněte v příspěvku Kristýny Křupkové
Přitom ještě před odjezdem z hostelu si zkontrolovala všechny osobní věci včetně peněženky. Ničeho podezřelého si nevšimla. Všechny doklady včetně platební karty měla na svém místě.

„Po návratu z dovolené mi začaly chodit SMS zprávy od mojí banky s potvrzovacími hesly pro dokončení online plateb. O žádné z nich jsem nevěděla, žádnou jsem nezadávala, okamžitě jsem volala do banky,“ dodává. Na lince jí operátorka oznámila, že někdo s její kartou nakupuje přes internet.

„Koupil si letenky u letecké společnosti a také využil služby Uberu,“ dodává. Eliška kartu okamžitě zablokovala a vše nahlásila policii. Podle policejního prezidia by tak měl postupovat každý, komu se něco podobného stane.

To potvrzuje i mluvčí ČSOB Pavla Hávová: „U nás v bance se celá situace prošetří. Prošetří se okolnosti případu, ke každé reklamaci přistoupíme individuálně a v případě kladného vyřízení vrátíme klientovi zpět na jeho účet.“

Peníze se v takových případech lidem vrátí většinou rychle, doplňuje mluvčí České spořitelny Klára Pačesová: „Když zjistíme, že šlo o platby, které neautorizoval, vrátíme mu peníze do 2 až 3 pracovních dní od podání reklamace."

Zamezit podobným situacím můžou lidé podle Kláry Pačesové tím, že si platby přes internet zruší. „To znamená mít transakční limit pro platby na internetu nebo u obchodníků nastaven na 0 Kč a v případě potřeby platby si je zdarma navýšit.“

Elišce se vrátily všechny peníze, o které ji cizinec připravil. Policie lidi nabádá, aby si hlídali své doklady velmi pečlivě. Jakoukoli nesrovnalost by měli okamžitě nahlásit bance i na policejní stanici.

autor: kkr
Spustit audio