Zloději uměleckých předmětů na Třebíčsku dál unikají policii

Policisté na Třebíčsku stále pátrají po zlodějích uměleckých předmětů. Vyplenili hrob básníka Otokara Březiny a ukradli ozdobné mříže z plotu kolem jemnické hrobky Pallavicini. Škody přesahují půl milionu korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hřbitov

Hřbitov | Foto: Aleš Spurný

Dvakrát v krátké době na Třebíčsku zmizely umělecké předměty z kovu. Policisté však zatím nikoho nedopadli.

Mluvčí policie Jana Kroutilová teď žádá případné svědky o pomoc s pátráním.

„Co se týče krádeže oplocení, tam by policistům pomohlo případné svědectví osob, které si v dané lokalitě všimly vozidla, kterým mohli pachatelé oplocení z místa odvézt,“ upřesňuje Kroutilová.

Kromě ozdobného plotu od jemnické hrobky odcizili zloději také knihu z hrobu básníka Otokara Březiny v Jaroměřicích. V roce 2010 už odtud zmizel kovový věnec. Návštěvnice hřbitova Věra Dufková čin odsuzuje.

„Jsou to darebáci a musí se jim to zajisté někdy vrátit. Ve sběrnách za to dostanou, já nevím, nějakých čtyři sta korun, ale škoda jde do statisíců,“ říká Dufková.

U jemnické hrobky si prý lidé všimli zaparkované bílé dodávky. Mysleli si ale, že šlo o pracovníky technických služeb. Zmizela také fotopast, kterou k hrobce nastražili pracovníci městského úřadu.

Zatím není jasné, zda obě krádeže má na svědomí jedna skupina. Uměleckou a historickou hodnota předmětů jde do statisíců, tak ji ohodnotil umělecký kovář. Ve sběrně surovin zloději za tyto věci dostanou nejspíš pouze pár stokorun.

Michal Malý, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme