Zrušily ho dva totalitní režimy. Přesto Sokol přežil a slaví 155 let své existence

„Paže tužme! Vlasti služme!“ To je stručný a jasný program Sokola. Tělovýchovná organizace vznikla před 155 lety, 16. února 1862. Od té doby neodmyslitelně patří k historii českého národa. Dokázala se vzpamatovat i po dvou totalitních režimech, kdy její tradice udržovaly sokolské obce v zahraničí. V dnešní době má Sokol asi 180 tisíc členů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sokolský kroj

Sokolský kroj | Foto: Lucie Fürstová | Zdroj: Český rozhlas

Za zakladatele sokola jsou považování Miroslav Tyrš a Jindřich Fügner. Od počátku tělocvičná organizace významně posilovala sebevědomí národa.

„Přelom 50. a 60. let 19. století v české společnosti znamenal určité uvolnění. Češi nejvíce chodili do takzvaného Malypetrova tělovýchovného spolku. Chodila tam cvičit také obrozenecká skupina, bratři Grégrové, Tyrš, Náprstek. Tam vznikl nápad, že by Češi měli mít svůj vlastní spolek,“ připomněl v Českém rozhlase senátor Tomáš Grulich (ODS), který se historií Sokola zabývá. Za 1. světové války sokolský duch vládl i mezi československými legionáři.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sokol slaví 155 let od svého založení. Více si poslechněte v reportáži Jaroslava Skalického.

„Sokol není jenom tělocvik. Pro nás je mementem Masarykovo: ‚Nebýt Sokola, nebylo by legií. Nebýt legií, nebylo by republiky.‘ To je něco tak zavazujícího. Musíte dělat všechno proto, aby tato myšlenka nezahynula,“ říká členka sokola pražského Dagmar Evaldová.

Jejího otce za odbojářskou činnost popravili nacisté. „Pro tátu přišli a táta říkal: ‚Tentokrát se nevrátím před koncem války. A kdybych se nevrátil vůbec, tak nezapomeň, že jsem z tebe chtěl mít opravdovou Sokolku.‘ To je závazek na celý život,“ dodává Evaldová. Nacistické koncentrační tábory nepřežily víc než tři tisíce sokolů.

Sokol má 180 tisíc členů

Odpor ke komunistické totalitě sokolové jasně vyjádřili už na sletu v roce 1948 v Praze. „Když probíhalo defilé před tribunou, tak Sokolové natočili hlavu od Klementa Gottwalda. Na druhou stranu, když se objevil prezident Beneš, tak demonstrativně jásali. To byl první impuls k tomu, aby začalo zatýkání v Sokole,“ popsal Grulich.

Sokol má v USA tisíce členů. Hnutí tam oslavilo 150. narozeniny

Číst článek

Komunistický režim Sokol zrušil. Tradici proslulých sletů udržovaly sokolské obce v zahraničí. Naposledy v roce 1990 v Paříži. Ještě před listopadem 1989 se na něj konspirativním způsobem připravovali i čeští sokolové.

„Nás tam původně mělo jet 40 v jednom autobusu, jako že jedou důchodci na výlet a náhodou přijedou do Paříže a náhodou umí cvičit zrovna, když je tam cvičení. Díky tomu, že jsme se ustanovili, tak nás jelo 14 autobusů,“ vzpomíná Dagmar Evaldová, která v roce 1990 patřila k těm, kteří sokol na sjezdu v Praze znovu obnovili. V současné době má Sokol na 180 tisíc členů.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme