Důvěrně - Jak se učit

16. říjen 2002

Opět se setkáváme v nové rubrice s názvem "Důvěrně", která navazuje na dřívější Desatera. Budeme hledat odpovědi a nápovědy k problémům, které vás trápí. Budeme se radit s odborníky, jak se zachovat v různých složitých situacích a jak hledat řešení. Pište své dotazy a přání na známou adresu deti@rozhlas.cz.

Od paní PhDr. Ilony Špaňhelové jsme dostali jakýsi návod, jak to udělat, aby vám učení šlo lépe, abyste se dokázali soustředit a ten čas, který trávíte učením, byl využit co nejlépe. Klidně nám napište, jak se vám ten návod líbí a jestli vám funguje! Takže, tady ho máte:

Logo

Jak se správně učit

1. Po příchodu ze školy si udělej čas na odpočinek (přečti si kousek knížky, zasportuj...).

2. Pokud máš nějaké starosti, mluv o nich před tím, než se pustíš do úkolů.

3. Nezapomeň také před tím, než se pustíš do úkolů, říct nějaký vzkaz rodičům (máš si třeba něco obstarat do příštího týdne nebo máš pochvalu, poznámku...).

4. Přizpůsob si podmínky na učení (měj stůl u zdi, aby tě nelákalo dívat se z okna na kamarády, na stole neměj nic kromě učení - nebude tě to rušit a rozptylovat).

5. Nepouštěj si při učení rádio ani televizi (pro někoho je to dobrá kulisa, když ji zkusíš vypnout, uvidíš, že se látku naučíš bez této kulisy daleko dřív a intenzivněji, protože tě nic nebude rušit).

6. Začni se učit to, co je pro tebe nejobtížnější a nejtěžší (jsi odpočinutý, máš na to nejvíc energie v této chvíli).

7. Danou látku nebo předmět umíš tehdy, když si zavřeš knihu nebo sešit a umíš učivo říct zpaměti (jako bys byl nebo byla paní učitelka a poprvé nějakým dětem vysvětlovala danou látku).

8. Mezi učením se jednotlivých předmětů - pokud chceš - si udělej krátkou přestávku (udělej si pití, protáhni se, přestávka by neměla být delší než 5 minut, aby ses příliš nerozptýlil).

9. Po těžších předmětech pokračuj s těmi lehčími.

10. Na závěr si všechno ukliď do aktovky a zkontroluj, jestli máš všechno připravené na další den.

Přejeme hodně dobrých známek a aby vám učení šlo lehce do hlavy!

autor: Pavla Jelínková
Spustit audio