Poradna - Velikonoce

19. březen 2008

Velikonoční svátky jsou před námi a stojí za to dozvědět se o nich trochu více než jenom to, že se doma barví vajíčka a kupují se čokoládoví zajíčci a pečení beránci. Proč se tak děje? Má to nějaký hlubší význam? Ano, má, a proto si pojďme o Velikonocích něco říci.

Souvisí nějak Velikonoce s 21. březnem, kdy je první jarní den? Jana, 14 let

Velikonoce

Souvisí Velikonoce s příchodem jara? Ano, souvisejí. Velikonoce jsou sice největšími křesťanskými svátky (o tom si povíme za chvíli), ale slavili je už dříve pohané právě v souvislosti s příchodem jarem. Jaro totiž znamenalo pro naše předky začátek nového života v přírodě, slibujícího úrodu a hojnost. Kdybyste sledovali vývoj historie v dalších stoletích, dověděli byste se, že i Židé slavili tento každoročně se opakující svátek jako připomínku toho, že Židé odešli z egyptského otroctví a překročili Rudé moře. Slovo "překročení" znělo v jejich jazyce "pesach" a od něho se odvodil název těchto židovských svátků - pašije. Slavily se sedm dnů, v jejich předvečer se muselo obětovat jehně nebo kůzle a jeho maso se pojídalo s tenkými plátky chleba upečenými z nekvašeného těsta - tzv. macesy. Tyto zvyky jsou hodně podobné pozdějším zvykům velikonočním.

Velikonoce jako křesťanské svátky S příchodem křesťanství se Velikonoce začaly slavit jako největší křesťanské svátky. Ježíš Kristus, který byl ukřižovaný na hoře Golgotě, v noci ze soboty na neděli vstal z mrtvých. A protože jeho zmrtvýchvstání vnímali křesťané jako zázrak, byla tato noc pojmenována jako Velká noc. A od ní je odvozen název celých svátků - Velikonoce (Velké noce). Velikonocům předchází čtyřicetidenní půst.

Kdy začínají Velikonoce? Velikonoce jsou svátky, které nemají pevné datum (jako například Štědrý den, který máme vždy 24. prosince). Termín Velikonoc se odvozuje od slunovratu (ten připadá na první jarní den 21. března) a od novoluní - rozuměj, kdy je měsíc v úplňku. Velikonoce se pak stanoví tak, že velikonoční neděle připadá na první neděli po slunovratu a poté, kdy se měsíc objevil v úplňku. Letos to bude 23. března, zatímco vloni jsme slavili Velikonoce až 8. dubna a v roce 2006 to bylo 16. dubna.

Příště si povíme, jak se nazývají jednotlivé dny ve velikonočním týdnu a co se k nim podle pověr a obyčejů pojí. Irena Šatavová

autor: Irena Šatavová
Spustit audio